Kapital kan vara avgörande för att ett företag ska kunna leva upp till sin fulla potential. Det finns olika typer av finansiering att välja bland, men behoven och förutsättningarna kan se olika ut. Här listar vi några alternativ för att hjälpa dig hitta rätt!
Låna pengar av dig själv
Ett sätt att finansiera verksamheten är att själv låna pengar till företaget. Det kräver förstås att du har tillräckligt med kapital att tillgå, samt att du vågar riska pengarna på din affärsidé. Om företaget inte bär sig kan du förlora pengarna.
Fördelen med att låna pengar av dig själv är att det är du som mottar räntan, istället för att du betalar den till en bank eller ett kreditinstitut. Det är dock viktigt att bokföra pengarna på rätt sätt och att ta ut en skälig ränta. Du kan alltså inte ta ut vilken ränta som helst, utan den måste vara marknadsmässig. Ett riktmärke är att utgå från reporäntan och lägga på 1-3 %.
Relaterad läsning: Steg för steg – Så bokför du ett företagslån
Företagslån till investering
Ett företagslån från bank eller kreditinstitut är ett alternativ om du inte har egna pengar att satsa och vill investera i företagets tillväxt. Det kan du ansöka om oavsett bolagsform, men ibland är lånet villkorat med säkerhet eller borgen. Lånet kan vara allt från några tusen till ett par miljoner kronor, beroende på bolagets omsättning och kreditvärdighet.
Långivaren tittar bland annat på balansräkningar och bokslut i samband med att de bedömer en låneansökan. Är bolaget nystartat är det viktigt med en genomarbetad och detaljerad budget och affärsplan som visar långivaren hur företaget kommer tjäna pengar. Ett företagslån kan vara bra för att investera i långsiktiga tillgångar, som maskiner eller inventarier.
Eftersom företagslån utan säkerhet ofta är villkorade med personlig borgen innebär det samma risk som om du själv lånade pengar till företaget. Om verksamheten inte lyfter är du personligt skyldig att betala för lånet, inkluderat ränta.
Lån till löpande verksamheten
För den som behöver jämna ut toppar och dalar i företagets kassaflöde, hellre än investera i tillgångar, kan factoring och kontokredit/checkkredit vara bra finansieringslösningar. Exempelvis om företaget behöver extra likviditet för att hantera utgifter innan du själv fått betalt. Med factoring säljer företaget sina fakturor och med kontokredit finns kredit vid behov.
Factoring, eller fakturafinansiering, är ett bra sätt att snabbt frigöra kapital ur kundfodringar och på så sätt förbättra likviditeten. Kontokredit, också kallat checkkredit, är ett annat sätt att snabbt få tillgång till extra likviditet. Då har du en godkänd kredit som du kan göra uttag från vid behov. Båda alternativen är fördelaktiga när behovet är omgående.
Crowdlending
En alternativ finansieringslösning är crowdlending, vilket inte ska förväxlas med crowdfunding. Crowdlending är när investerare lånar ut pengar i utbyte mot ränta genom en digital plattform. På så sätt får investerarna, vilket ofta är privata sparare, avkastning på sina pengar. Crowdlending kan sägas vara en mindre riskfylld investeringsform än crowdfunding.
Vid crowdfunding görs investeringar i utbyte mot en ägarandel, men vid crowdlending behåller du ägandeskapet i företaget. Dock krävs ofta någon form av säkerhet, som personlig borgen eller finansiella tillgångar. Förenklat kan sägas att crowdledning är förmedling av företagslån utan någon mellanhand. En aktör på den svenska marknaden är Toborrow.