Det har dykt upp en ny nisch på den europeiska fintech-marknaden. Det rör sig om bolag vars affärsmodell är att göra det möjligt för anställda att ta ut sin lön i förskott – som ett alternativ till konsumtionslån. Ett fintech-bolag som inte är sent på bollen är Mysaly som ska göra det enkelt för företag att betala ut en del av anställdas intjänade lön redan innan den 25:e.
Denna möjlighet ska motivera de anställda såväl som minska personalomsättningen. Med tillstånd från Finansinspektionen och en redan testkörd produkt bör det inte dröja länge tills Mysaly finns tillgänglig på marknaden, först i Sverige men snart också internationellt. Mysalys grundare Erik Poromaa och Mikael Ingelson har stora planer för tjänsten, skriver Breakit.
Mysalys tjänst för utbetalning av lön
Mysalys tjänst går alltså ut på att företags anställda ska kunna ta ut delar av sin redan intjänade lön i förskott genom en app. På några minuter har den anställda pengarna på kontot och kan använda dem om behovet av extra pengar skulle uppstå innan ordinarie utbetalning. Personen i fråga slipper då vända sig till ett kreditbolag och ansöka om ett mindre lån.
Att kunna erbjuda denna tjänst till sina anställda gör enligt Mysaly företaget till en mer attraktiv arbetsgivare. Framförallt då kopplingen mellan utfört arbete och belöning blir tydligare, vilket också gör medarbetarna mer produktiva i sitt dagliga arbete. Tjänsten ska även motivera dem till att ta extra arbetspass då de direkt kan se och ta del av effekten av sitt arbete.
Det är alltså en win-win för både anställda och företaget. Om företaget väljer att använda sig av delägaren Quinyxs system krävs ingen integration, vilket gör att tjänsten kan börja användas direkt. Genom Quinyx får nämligen Mysaly tillgång till de anslutna arbetsgivarnas schemaläggningssystem. På så sätt vet de hur mycket de anställda tjänat in och kan nyttja.
Fast kostnad för arbetsgivare och anställda
Så vad kostar kalaset? Med Mysaly är det arbetsgivaren som står för den stora kostnaden och som kommer betala en licensavgift för att ha tillgång till tjänsten. Hur stor denna avgift kommer vara vill grundarna inte uppge i dagsläget. Medarbetare kommer även debiteras 35 kronor per uttag, vilket ska täcka Mysalys kostnader för utbetalningen.
Tillstånd från FI öppnar upp för expansion
I oktober förra året fick Mysaly tillstånd från Finansinspektionen att agera finansiellt institut. Sedan dess har bolaget testkört sin tjänst och står nu i startgroparna inför en rejäl expansion. I Breakits intervju uppger grundaren Mikael Ingelson att lanseringen kommer inledas i Sverige, men inom kort även kommer ske på internationella marknader.
Planen är att vara lönsamma i Sverige i slutet av 2020 och grundaren tror att Mysalys tjänst kan fungera som ett attraktivt alternativ till högkostnadskrediter. Det är genom ett samarbete med ett kreditinstitut som tjänsten är möjlig, men enligt Ingelson finns det ingen risk för de anställda. Risken ligger istället i att företaget inte kan betala tillbaka förskottslönen.