Det statlig riskkapitalbolaget Almi har på senare tid sett en enorm ökning på förfrågningar från företag som vill ta lån. Hittills har det kommit in 3 000 ansökningar, vilket är lika många som bolaget normalt får under ett år. Av de 3 miljarder kronor som Almi fick via regeringens krispaket har totalt 2 miljarder av dessa hittintills beviljats i utlåning, skriver Breakit.
Samtidigt förstärks investeringsgrenen Almi Invest med 400 miljoner som ska gå till att investera i svenska tillväxtbolag.
Låneförfrågningar på 3 miljarder kronor
Vi har tidigare rapporterat om Almi som i mars uppgav att de såg en dubblering av låneansökningar från företag. De hade då fått in 3 miljarder kronor från regeringen som en del av det krispaket som lanserades. Kapitalet har getts ut i form av så kallade brygglån. Drygt 2 miljarder har hittills beviljats i utlåning till sökande företag, berättar Lars Mårdbrant till Breakit.
Mårdbrant, som är kommunikationschef på Almi, påpekar dock att de i dagsläget inte vet exakt hur många som har fått ett lån eftersom det finns en fördröjning. Totalt har de fått in förfrågningar motsvarande 3 miljarder kronor – alltså hela det belopp som regeringen stärkte upp lånefonden med. Utöver detta kapital, har Almi 6 miljarder i fonden sedan tidigare.
Sedan coronapandemin bröt ut har Almi fått in 3 000 låneansökningar, vilket är lika många de normalt får på ett helt år. Huruvida Almi Företagspartner kommer behöva mer kapital från regeringen är enligt Lars Mårdbrant för tidigt att utvisa.
“Vi följer utvecklingen noga från dag till dag, för att se hur stort behovet blir”, säger kommunikationschefen till Breakit.
Almi Invest stärker sin fond med 400 miljarder
Samtidigt tillför nu regeringen, med Centern och Liberalerna, ytterligare 400 miljoner kronor till Almis kassa. Mer specifikt till investeringsgrenen Almi Invest, som investerar i innovativa startups i hela Sverige. Skillnaden gentemot Brygglånet är alltså att det inte rör sig om lån, utan om en investering mot att Almi Invest får en andel i bolaget som har kapitalbehov.
Syftet är att kunna göra nyinvesteringar i bolag som vänder sig till Almi Invest nu när många privata investerare ligger lågt. ”Vi har ett uppdrag att investera i tidiga skeden där det saknas tillräckligt med privata investerare. Här har vi som Sveriges mest aktiva investerare en viktig och ibland avgörande roll att spela i kristider”, säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest.
Pitcha startup till Almi Invest
Innan Almi Invest investerar i ett startup görs en pitch. Det är ett sätt att tidigt kunna avgöra om det finns potential i idén och om Almi är rätt investerare. Av alla bolag de bedömer varje år väljer de normalt bara att investera i cirka 7 procent.
Det gäller därför att sticka ut och uppfylla följande investeringskriterier:
- Det är ett svenskregistrerat bolag
- Affärsmodellen är skalbar med unika teknologier eller nischer
- Affärsidén är ny, unik och innovativ och kan ta sig an världsmarknaden
- Teamet har en bra mix av olika kompetenser, personligheter och erfarenheter
- Startupen adresserar nya marknadsmöjligheter med lösningar på verkliga kundproblem
För den som vill låna till sitt nystartade företag eller för att stärka likviditeten i sin verksamhet finns här flera långivare: