En tumregel som man måste ha som näringsidkare är att alltid förhandla om räntorna när man ansöker om nya företagslån. Dock så måste även komma ihåg det faktum att samma argument kan användas vid omförhandling av företagslån.
Läs mer: 5 tips för att lyckas med finansieringen
Rent konkret så ökar besparingen i paritet med att företagslånet i fråga ökar. För att ta ett konkret exempel så kommer en räntesats på två procentenheter medföra en skillnad på 2000 kr per månad, om företagslånet i fråga ligger på 1 200 000 kr.
Om man i stället leker med tanken att företagslånet som du ansöker om ligger på 12 000 000 kr så kommer du vid en lyckad ränteförhandling få ner räntekostnaden betydligt. Ponerar man att du får ner det hela till två procentenheter så kommer du att kunna spara in 20 000 kr per månad i endast räntekostnader!
Många bäckar små …
Som du förmodligen redan förstått vid det här laget så innebär varje sänkning av procentenheterna en ganska kraftig besparing för din verksamhet.
Dessa besparingar kan i stället användas till mer adekvata ändamål, så som att att amortera mer på företagslån i fråga, återinvestera i verksamhetsrelaterad utrustning men också användas till att stärka verksamhetens tillgång till direkta likvida medel.
Hur man går till väga för att förhandla ner räntekostnaden gällande företagslån är något som rent objektivt sällan skiljer sig nämnvärt från de strategier som man använder sig av när du förhandlar ner räntorna för dina privata bolån.
Den i särklass viktigaste aspekten när det kommer till förhandlingsbordet är just vikten av förberedelse. Faktum är att ju mer förberedd du är inför själva förhandlingen om ditt företagslån, desto högre chans har du att får igenom dina villkor.
Ingenting kan ersätta grundlig research
Vidare så måste man även komma ihåg att aldrig hoppa den första erbjudande som man blir exponerad för. Vi är väl medvetna om att det hela kan vara extremt frestande, men kom ihåg att det sällan kommer till förmånliga och gynnsamma räntesatser.
Gör alltid din hemläxa genom att ta reda på vad som anses vara en rimlig räntesats för just ditt företagslån, baserat på storleken på verksamheten i fråga som du bedriver, de likvida medel som du förfogar över, samt hur kreditvärdig du är som näringsidkare.
Sist men inte minst så måste du även träna på själva förhandlingsförfarandet. Vi rekommenderar således att man simulerar själva processen genom att ta kontakt med ett flertal aktörer där man påvisar ett gediget intresse för deras erbjudanden.
Genom att göra det så kommer du att få en känsla för hur det hela går till samtidigt som du även kan på allvar finslipa din förhandlingsstrategi. När du sedan känner dig redo så är det dags att skrida till verket och omsätta det hela till praktik, det vill säga, ansöka om företagslånet på riktigt!