För ett företag som är i behov av finansiering finns det flera olika lånemöjligheter. När det gäller just finansiering i form av lån finns det framför allt fyra olika vägar att gå: att helt enkelt ta ett företagslån, att sälja eller belåna fakturor, att söka om företagskredit eller, om du behöver pengar till särskilda produkter, att leasa produkten i fråga. I den här artikeln ska vi gå igenom de här olika alternativen.
Företagslån – hur funkar det?
Det första och kanske mest uppenbara alternativet är att rätt och slätt söka om ett företagslån. Företagslån funkar som lån brukar funka – en långivare ger ett erbjudande på en summa som ska betalas tillbaka med tillägg i form av ränta och eventuellt andra avgifter. Företagslån kan ofta uppgå till mycket högre summor än andra typer av lån och utgör en av de allra mest vanliga lånemöjligheterna.
En ansökan om företagslån görs oftast enkelt via långivarens hemsida. För att välja rätt långivare rekommenderar vi att du jämför flera olika för att hitta det erbjudande som är bäst lämpat utifrån ditt företags situation.
När det gäller företagslån finns det ofta krav på att företaget ska vara registrerat, antingen som ett aktiebolag, som ett handelsbolag eller som en enskild firma. Det brukar även finnas ett omsättningskrav på en viss summa.
Lån för nystartade företag
Dock är det även möjligt att låna till nystartade företag – den typen av lån brukar kallas för uppstartslån eller starta eget-lån. Uppstartslånet kallas vanligtvis den tjänst som Nyföretagarcentrum och Marginalen Bank samarbetar kring för att kunna hjälpa dem som vill starta företag. Marginalen Banks uppstartslån är finansierat med EU-stöd för att uppmuntra entreprenörskap. Det finns även lånemöjligheter via Almi, ett statligt företag som erbjuder lån och affärsutveckling.
När ett nystartat företaget vänder sig till en bank för att ansöka om ett lån är det viktigt att ha en tydlig affärsplan och en välplanerad budget. Många banker rekommenderar även att man diskuterar finansieringen med en rådgivare innan man lämnar in en ansökan. Såväl de svenska storbankerna som mindre långivare kan ge lån till nystartade företag, men det krävs ofta en god kreditvärdighet samt någon form utav säkerhet.
Om du har en enskild firma kan det även vara en idé att söka ett privatlån. När man har en enskild firma är man som privatperson ansvarig för firmans ekonomi och kan därför ta ett lån i sitt eget namn och använda det till företaget. Som en följd av det är man då personligen ansvarig för företaget och alla eventuella skulder.
Factoring – en faktura, flera lösningar
Andra lånemöjligheter kommer i form av olika factoringtjänster. Factoring är ett paraplybegrepp för olika former av fakturafinansiering. De indelas ofta i två kategorier: fakturaköp och fakturabelåning. Detta kan vara en lösning om man behöver resurser innan man ska få betalt av ens kunder.
Vad är fakturaköp?
Fakturaköp innebär att ett factoringbolag köper och tar över ett företags fakturor. Som avgift brukar factoringbolaget behålla en andel av fakturabeloppet, samt även kunna lägga till en hanteringsavgift per faktura.
Vanligen går fakturaköp till på två sätt – med eller utan regress. Det som skiljer dem åt är vad som händer om kunden inte betalar fakturan inom utsatt tid: antingen går fakturan tillbaka till företaget som sålde den, vilket innebär att företaget blir skyldig att betala tillbaka till factoringbolaget för fakturan (med regress), eller så är fakturan helt och hållet factoringbolagets ansvar efter köpet.
Vad är fakturabelåning?
Fakturabelåning innebär i stället att man belånar en faktura till en viss procentsats av beloppet. På så sätt är fakturan och dess indrivning fortfarande företagets ansvar, men fakturan fungerar som en slags säkerhet för lånet.
Företagskredit – låna när det behövs
En tredje lösning är att ansöka om företagskredit, en lånemöjlighet som även kallas för checkkredit eller kontokredit. Krediten fungerar som ordet brukar användas – att det finns en gräns upptill vilken man kan använda ett överenskommet belopp. Man betalar då ofta ränta på det beloppet man använder sig av.
Det finns många långivare av företagslån som erbjuder den här lösningen, som till exempel Capcito och Mynt. I stället för att ta ett företagslån, där du betalar ränta på hela beloppet, kan du alltså avvakta och se hur mycket du faktiskt behöver, vilket innebär att du kan anpassa hur mycket du utnyttjar av krediten utefter företagets behov.
Företagsleasing – så går det till
Den sista av de fyra lånemöjligheterna vi ska gå igenom kallas för företagsleasing. Företagsleasing är ett alternativ för företag som är i behov av särskild utrustning och behöver hjälp för att finansiera den. Det kan handla om allt från olika maskiner till bilar eller datorer. Leasing innebär att man hyr utrustningen eller produkterna av en långivare i stället för att köpa dem.
Det brukar kunna gå till på två sätt – antingen faller både köpet och ägandet till banken eller långivaren så att företaget bara hyr produkten med en leasingavgift, eller så köper banken produkten fastän företaget äger den. Det senare fallet kan likställas med att företaget köper produkten på avbetalning.
Sammanfattning
I den här artikeln har vi gått igenom fyra olika typer av lånemöjligheter för företag. Vilket alternativ som kan vara lämpligt i olika situationer beror på vilken typ av företag det gäller, om det är nytt eller inte, hur företagets ekonomi ser ut och vad företaget behöver pengar till.