Som egenföretagare har du automatiskt ett sämre pensionsskydd än vad du skulle ha haft om du hade en vanlig anställning. Det gäller både dig som driver enskild firma och du som är anställd i ett eget aktiebolag. Den stora nackdelen är att du inte har någon tjänstepension. Det är därför viktigt att du ser till att ta ansvar för att säkra pensionen för att slippa behöva leva snålt på äldre dagar.
Att ta ansvar för den egna pensionen som egenföretagare handlar framför allt om tre saker, nämligen att:
- Ta ut tillräckligt med lön
- Betala skatt
- Ha ett eget sparande för att täcka upp för tjänstepensionen.
Spara motsvarande tjänstepensionen
För anställda betalar arbetsgivaren in till tjänstepension, detta enligt kollektivavtal. Det sker automatiskt och det är inget som den anställde ens behöver tänka på. Som egenföretagare måste du istället själv göra avsättningar för att kunna få motsvarande ersättningar som tjänstepensionen ger. Om du inte gör det kan du räkna med att få omkring 25 procent lägre i pension.
Ett grundtips är att spara mellan 4-5 procent av överskott eller lön. Detta gäller dock bara om lönen/överskottet är maximalt 39 000 kr. Om lönen/överskottet överstiger detta belopp krävs ett högre sparbelopp. Detta beror på att arbetsgivarnas avsättningar minskar till 30% på belopp som överstiger 39 000 kr. På Pensionsmyndighetens webbplats kan du se ett schema över hur mycket du måste spara för att kompensera vid olika lönenivåer.
Ta ut tillräckligt med lön
Tjänstepensionen är en av de i huvudsak tre nivåerna i den så kallade pensionspyramiden och den är tänkt att komplettera den allmänna pensionen.
Den allmänna pensionen är den som alla, som har jobbat och betalat skatt i Sverige, får ut under pensionsåldern. Som egenföretagare säkrar du allmän pension genom att ta ut lön på vilken du betalar arbetsgivaravgifter/egenavgifter. Ju mer du tar ut i lön, desto mer tjänar du in till din allmänna pension. Samtidigt finns ett maxbelopp att hålla reda på.
För 2018 är maxbeloppet 42 031 kr för lön och 504 372 kr för överskott. Om du når upp till någon av dessa nivåer maximerar du din allmänna pension. Eventuella överskjutande belopp räknas inte mot allmän pension. Notera att dessa belopp ändras från år till år.
Vad gäller då för premiepensionen? Jo, den baseras också på din lön, så ju högre lön, desto mer får du att placera i PPM-systemet.
Utdelning är inte pensionsgrundande
Många som driver aktiebolag har som strategi att maximera utdelning från bolagets vinst. Anledningen är att skatten på utdelning är klart fördelaktig i jämförelse med skatt på lön. Viktigt att känna till är dock att utdelning inte är pensionsgrundande på något sätt. En kombination av marknadsmässig lön och utdelning är överlag det bästa sättet att dels ”få ut” pengar ur bolaget till lägre skatt, dels maximera pensionen.
Andra sätt att spara
Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och premiepensionen kan naturligtvis kompletteras med andra typer av pensions- och försäkringslösningar. Produkter som IPS (Individuellt pensionssparande) och pensionsförsäkring kan vara lämpliga att komplettera med om du vill säkra en god inkomst även när du slutar arbeta. Bra att känna till är att egenföretagare under vissa förutsättningar kan göra avdrag för privat pensionssparande. Det är något som inte längre är möjligt för dem som inte driver eget.