Enligt statistik från Lendo har andelen småföretag som har ansökt om lån i syfte att stärka sin likviditet ökat drastiskt de senaste två veckorna. Coronakrisen har försatt många företagare i en svår situation, vilket har lett till att ”likviditetsbrist” har gått om ”lån för expansion” och blivit den vanligaste låneorsaken. Behovet sträcker sig dessutom över alla branscher.
Även statliga Almi har sett en stor ökning av låneansökningar på senare tid. Tack vare miljard-förstärkning från regeringen lanserar de nu ett specialanpassat brygglån – med syftet att överbygga en period av svårigheter för drabbade företag.
Likviditetsbrist vanligaste låneorsaken
Att många företag har det kämpigt just nu bekräftas av en kartläggning som låneförmedlaren Lendo gjort. Statistiken visar på en drastisk ökning av likviditetsfinansiering hos småföretagare. För bara någon vecka sedan var det knappt en femtedel av lånen som handlade om att öka företagets likviditet, till att nu vara den orsak som nästan varannan företagare uppger.
Detta visar på ett skifte där det i början på mars var mer än hälften (57%) som ansökte om lån för att växa och expandera, till att det nu mot slutet av mars är en majoritet (46%) som lånar för att stärka likviditeten och hålla sitt företag vid liv.
Lendos statistik visar även att behovet av att låna till likviditet inte är begränsat till någon enstaka bransch, utan spänner över alla branscher. Därtill har andelen enskilda firmor som ansöker om lån ökat från en fjärdedel (25%) av ansökningarna till en tredjedel (33%) två veckor senare. Det här är en indikation på att behovet av lån har ökat hos de mindre företagen.
Uppskov på ränta och amortering
Det är inte bara låneförmedlaren Lendo som har uppmärksammat förändringar på marknaden för företagslån. Statligt ägda Almi uppger att de har sett en fördubbling av låneansökningar på senare tid. Nyligen tillkännagavs att regeringen, som en del av sitt krispaket, valt att förstärka Almis lånefond med 3 miljarder, för att nu rymma totalt 9 miljarder kronor.
Denna fond är till för att hjälpa små och medelstora företag som har svårt att bli beviljade lån från vanliga banker och finansbolag. Nu använder Almi sina krismiljarder för att ge förmånliga brygglån till småföretag – med möjligheten att skjuta upp ränta och amortering från den första dagen och upp till ett år, beroende på företagets unika situation.
Alla företag med mindre än 250 anställda kan ansöka om brygglånet, vare sig det är ett startup eller ett etablerat företag. Räntan är satt till 4,95 procent, vilket fortfarande är högre än den generella räntan för att inte konkurrera med privatägda banker och finansbolag. Hur snart lånet ska börja betalas tillbaka beror på det ansökande företagets finansiella situation och hur krisen kring corona utvecklar sig. Det viktiga är att det finns förutsättningar för att kunna betala lånet i framtiden.