Funderar du på om det är dags att skaffa företagskonto och vill lära dig mer om vad du ska tänka på? Då har du hittat rätt. Läs vidare för att lära dig mer om hur företagskonton fungerar.
Vad menas med företagskonto?
Ordet i sig kan förstås tolkas i sin allra enklaste innebörd – ett konto använt eller tänkt att användas av ett företag. Med den tolkningen kan även ett privatkonto i en bank som används av till exempel en enskild firma ses som ett företagskonto.
Oftast syftar man dock på de konton som omfattas av paketerbjudanden som många banker erbjuder företag. Det kan finnas olika paketnivåer beroende på vilken typ av företag man har eller beroende på hur stort företaget är. Ofta ligger priset för företagskontot på mellan 800 och 1300 per år. Till den summan tillkommer ofta andra avgifter för tjänster som används.
Företagskonton för aktiebolag
Ett företagskonto hos en bank består vanligen av ett transaktionskonto med tillhörande bankkort. Ofta ingår dessutom ränta på innestående belopp och ibland kan paketerbjudandena dessutom omfatta sparkonton eller andra typer av konton. Det brukar även antingen ingå eller vara enkelt att lägga till betaltjänster, som exempelvis Swish eller bankgiro, och bokföringssystem. Det kan även ingå företagsförsäkringar.
För aktiebolag tenderar fler av de olika tilläggstjänsterna att ingå eftersom de brukar vara nödvändiga. Följden blir såklart att priset för paketet blir dyrare ju fler tjänster som ingår.
Förutom storbankerna finns det en del aktörer som vanligen erbjuder lånemöjligheter för företag som också har liknande tjänster. Hos mynt kan du till exempel ansöka om företagskort till dig eller anställda. Korten kan även enkelt integreras i bokföringen.
Lösningar för den enskilda firman
Det finns även företagskonton hos många banker som lämpar sig för den enskilda firman. Ofta är paketen enklare och något billigare för enskilda firmor. De brukar omfatta ett transaktionskonto, eventuellt ett sparkonto, ett bankkort, internetbank och app, samt särskild företagskundrådgivning.
För den enskilda firman kan det dock vara en lämpligare lösning att enbart använda sig av sin privata bank och skapa ett nytt konto som enbart ska användas för pengar som rör sig genom firman. När alla in- och utbetalningar till firman går genom det kontot blir det enklare att få en översikt.
Eftersom din privatekonomi hänger samman med den enskilda firmans är det dock inget krav, men det kan underlätta för dig, såväl privat som jobbmässigt.
Krediter kopplade till företagskontot
Hos de flesta banker går det även att koppla ett kreditutrymme till företagskontot. Man behöver dock inte nödvändigtvis ansöka om kredit hos den bank som man har företagskonto. En del företagslångivare erbjuder enbart den tjänsten, som ofta kallas för check- eller företagskredit. Det kan vara en smidig lösning för att ha en buffert i företaget, till exempel i väntan på betalning av fakturor.
Några exempel på långivare som erbjuder den här tjänsten är CapitalBox, CrediNord och OPR Företagslån Flex.
Eftersom det rör sig om en kredit måste en kreditprövning göras, som företaget måste klara – banken eller långivaren måste verifiera att företagets återbetalningsförmåga tillåter krediten.
För att hitta det bästa erbjudandet när man ansöker om kredit kan man med fördel vända sig till en låneförmedlare. Då görs bara en kreditupplysning fastän låneansökan når ut till flera banker och långivare.
Företagskontot – en nödvändig lösning?
Det är inte lag på att företag måste ha företagskonton – däremot väljer de flesta företag att skaffa det. Det är dock lag på att man måste skilja sin privatekonomi från företagets om man har aktiebolag.
Man är alltså inte tvungen att ha ett företagskonto, men det är en hjälpsam lösning som underlättar allt från bokföring till att få en översikt över företagets ekonomi. Det är också en fördel om företaget till exempel skulle växa. För enskilda firmor kan ett privat bankkonto som är separerat från dina privata utgifter vara att föredra.