Den rådande krisen och dess effekter på näringslivet har gjort småföretagare pessimistiska inför det kommande året och många befinner sig i ett minst sagt ansträngande läge. Samtidigt ser många goda möjligheter att växa om de bara får rätt förutsättningar. Det visar Småföretagsbarometern 2020 som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.
Det kan dock vara svårt för småföretagare att få finansiering, för att inte tala om den personliga risk som företagaren tar med en full personlig borgen. Som ett sätt att sänka tröskeln har nu Europeiska Investeringsfonden (EIF) gått ut med ett EU-garanterat företagslån där entreprenören endast behöver gå i personlig borgen för 20 procent av lånebeloppet.
Personlig borgen innebär risk för egenföretagaren
Många företag kämpar just nu för sin överlevnad och behovet av likviditetsfinansiering är stort. Bland annat rapporterar statligt ägda Almi om att de fått in rekordmånga låneansökningar de senaste månaderna. Samtidigt visar statistik att upp emot en tredjedel av alla som ansöker om företagslån hos låneförmedlaren Lendo ämnar låna för att stärka likviditeten.
Att långivaren kräver hundra procent borgen är mer regel än undantag vid företagslån. Det innebär dock en stor risk för egenföretagaren som sätter sin privata ekonomi som säkerhet. Enligt statistik från Lendo krävde 98 procent av lånen till aktiebolag förra året en borgensman som säkerhet, men i osäkra tider är det många som inte vågar riskera sin ekonomi.
Lån med EU-stöd ska sänka tröskeln
Europeiska Investeringsfonden är specialiserad på finansiering av små och medelstora företag och verkar för att gynna högre sysselsättning i medlemsländerna. Som en del i detta erbjuder de nu företagslån med EU-stöd där de står för 80 procent av lånets risk. På så sätt går det att låna för att rädda företaget med lägre risk för den personliga ekonomin.
I realiteten krävs alltså endast att låntagaren går i personlig borgen för 20 procent av lånebeloppet. Detta som ett sätt att sänka tröskeln för både företagaren och långivaren – då såväl låntagaren som banken tar en mindre risk vid utlåningen. En fördel med lägre risk är också att det kan leda till en lägre ränta jämfört med ett vanligt lån, vilket gynnar företagaren.
Lån med EU-stöd handlar även om mindre lånebelopp, vilket även det ökar chanserna till ett beviljande. Exakt vilken gräns som gäller skiljer sig från olika banker och långivare, men oftast rör det sig om runt en kvarts miljon kronor (250 000 kr).
Själva ansökningsprocessen fungerar precis som ett vanligt lån och det krävs att återbetalningsförmågan i företaget bedöms vara tillräcklig. Då stödet riktar sig till mindre företag får bolaget max ha 9 anställda och 20 milj. i omsättning.
Ansök om lån med EU-stöd hos Lendo
Det finns flera långivare i Sverige som har ansökt och blivit beviljade att vara en del av lånegarantin. Bland andra Aros Kapital och Marginalen Bank. För den som dock vill slänga ut ett bredare nät går det nu att ansöka om EU-lån via Lendo. På så sätt får man enkelt svar på om man kvalificerar för EU-lån och kan jämföra samtliga alternativ till likviditetsfinansiering.
Hos Lendo är maxbeloppet för ett EU-lån 275 000 kronor och återbetalningstiden är mellan 24 till 60 månader. På grund av den lägre risken utlovar Lendo även en 2 procentenheters ränterabatt om företaget kvalificeras för EU-garanterat lån.
Vill du veta mer? Läs mer och ansök på Lendos hemsida.