Ett företag som ska köpa in maskiner eller anlita en designbyrå begär sannolikt offerter från flera aktörer innan något beslut fattas. Du vill ju förstås försäkra dig om att du får det bästa erbjudandet och att aktören är rätt för företaget.
Detsamma gäller för ett företagslån. För att hitta ett lån som passar företaget kan du behöva begära in offerter från flera banker, vilket inte alltid är så enkelt eller tidseffektivt. Genom att använda en låneförmedlare till företagslån gör du en ansökan och får offerter från flera långivare. Du kan sedan jämföra erbjudandena och välja det mest förmånliga lånet.
Några populära låneförmedlare:
Krea | Lånebelopp: 10 000 – 5 000 000 kr | Löptid: 1 mån – 5 år | Läs recension |
Creddo | Lånebelopp: 10 000 – 10 000 000 kr | Löptid: 1 mån – 5 år | Läs recension |
Fakturino | Lånebelopp: 25 000 – 60 000 000 kr | Löptid: 1 mån – 5 år | Läs recension |
Lendo | Lånebelopp: 50 000 – 2 000 000 kr | Löptid: 6 mån – 5 år | Läs recension |
Kompar | Lånebelopp: 20 000 – 7 000 000 kr | Löptid: 1 mån – 5 år | Läs recension |
En låneförmedlare till företagslån fungerar som en mellanhand som förmedlar kontakten mellan ditt företag och finansbolaget. När förmedlaren mottagit en låneansökan gör de en kreditupplysning på bolaget och på en eventuell borgensman. Med denna som underlag får låneförmedlarens samarbetspartners sedan komma med låneförslag.
Hur många företag som låneförmedlaren samarbetar med skiljer sig åt, men det brukar röra sig om någonstans mellan 10 och 20 finansbolag. Det är inte säkert att samtliga samarbetspartners återkommer med ett låneerbjudande och de kan ha olika villkor för lånet. En del kanske inte lånar till nystartade företag och andra kan kräva att det finns en säkerhet för lånet.
Genom att använda en låneförmedlare till företagslån blir alternativen fler och du kan lättare jämföra valmöjligheter. Efter ansökan får du in alla låneförslag och kan sedan jämföra ränta, lånebelopp och andra villkor. Eftersom en ansökan varken är bindande eller avgiftsbelagd kan du alltid i slutändan bestämma dig för att inte välja någon av alternativen.
Själva låneansökan fungerar precis som vanligt. Du fyller i organisationsnummer, hur mycket du vill låna och önskad återbetalningstid. Eftersom det ligger i låneförmedlarens intresse att bankerna vill erbjuda ditt företag ett lån brukar de vara måna om att din ansökan är korrekt. I vanliga fall hjälper de dig därför med vad din ansökan bör innehålla.
De senaste åren har lånemarknaden sett en ökning av låneinstitut som specialiserar sig på små till medelstora företag. Fler aktörer innebär att marknaden blir mer konkurrensutsatt, vilket gynnar företagskunderna. Det ökade utbudet har också skapat ett större behov av att jämföra kostnader och villkor, vilket har lett till uppgången av låneförmedlare till företagslån.
Poängen med att använda en låneförmedlare till företagslån är hitta ett lån som passar ditt företag och undvika att betala mer än nödvändigt. Låneförmedlaren bjuder in till budgivning och konkurrensutsätter finansbolagen som får slåss om dig.
Fördelar med att använda en låneförmedlare till företagslån:
En låneförmedlare kan alltså vara fördelaktigt när du vill se vad flera företag på marknaden har att erbjuda företaget. Om du känner dig osäker kring hur du bör lägga upp din ansökan eller vilket låneupplägg som passar ditt företag bäst kan du ta hjälp av en förmedlare. Dessa är trots allt specialiserade på företagsfinansiering och har antagligen bättre koll.
Ansök om företagslån via låneförmedlare
Något som kan utgöra en nackdel med låneförmedlare till företagslån är att förmedlaren inte samarbetar med alla långivare på marknaden. Din förfrågan är därför begränsad till de samarbetspartners som förmedlaren i dagsläget har. Trots att du får många offerter finns det alltså fortfarande en risk att du går miste om det bästa lånet på marknaden.
Ett sätt att komma runt det är förstås att välja den låneförmedlare som samarbetar med flest aktörer. I takt med att ansökningarna via förmedlare av lån ökar är det allt fler banker och finansbolag som väljer att ansluta sig till dessa typer av företag. Det betyder att risken för att missa ett bra erbjudande blir mindre i takt med att låneförmedlingarna blir större.
Låneförmedlare till företagslån har provisionsavtal med sina samarbetspartners. Det innebär att de får ett visst belopp varje gång någon som de förmedlat tecknar ett företagslån. Det kostar inget för dig som låntagare att använda tjänsten, men indirekt skulle det kunna innebära att lån blir dyrare via en förmedlare eftersom långivarens marginaler sjunker.
Med det sagt så brukar långivare pressa sina priser när de vet att de direkt konkurrerar med ett tiotal andra aktörer om att vinna en ny företagskund. I regel är det alltså dyrare för långivarna att använda låneförmedlare, men billigare för dig.
Lika viktigt som det är att jämföra olika långivare, är det att jämföra olika låneförmedlare till företagslån. För några år sedan fanns det inte så många aktörer att välja på gällande förmedling av företagslån, men idag är situationen en annan.
Så vad skiljer de olika låneförmedlarna åt? Den främsta skillnaden mellan olika aktörer är antalet samarbetspartners de har. Ju fler långivare som är med i matchen desto större är chanserna att du får de absolut bästa lånevillkoren.
Något annat som kan skilja sig mellan olika låneförmedlare är den service som erbjuds genom ansökningsprocessen. Hur ser kundtjänstens öppettider ut? Har de en live-chatt så att du enkelt och snabbt kan kontakta dem? Förtydligar de någonstans på hemsidan vilken hjälp de erbjuder? En annan indikation på detta är företagets kundbetyg online.
Utöver ovan nämnda faktorer kan sådant som lånebelopp, återbetalningstid, villkor och tjänster som erbjuds (exempelvis fast månadsbelopp eller factoring) se olika ut hos olika förmedlare. Dessa omständigheter bestäms helt enkelt av företagets samarbetspartners och vad de kan erbjuda. I vår lista kan du snabbt och enkelt jämföra olika låneförmedlare.
Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner
”*” anger obligatoriska fält