Under coronapandemin har företag som tappat mycket i omsättning under mars och april 2020 haft möjlighet att ansöka om så kallat omställningsstöd. Men långt ifrån alla har koll på att perioden för att få ta del av stödet snart går ut. Senast den 31 augusti måste du ha ansökt – det är alltså hög tid att lämna in din ansökan.
Enbart cirka 10 % av de företag som beräknades ha rätt till omställningsstöd hade, vid den 3 augusti, ansökt om det. Detta har gjort att stödet blivit föremål för debatt, vilket vi tittar närmare på i slutet av denna artikel. Men först ska vi se om ditt företag har rätt till omställningsstöd, och hur du går till väga för att ansöka om det.
Vad bör du tänka på?
Stödet är till för att ersätta fasta kostnader och täcker 22,5 – 75 procent av dessa. Du kan alltså inte få ersättning för löner och revisionskostnader. Däremot finns det andra typer av stöd som kan täcka sådana kostnader.
Det första att tänka på kring omställningsstöd är de olika villkor som finns. Ditt företag behöver uppfylla dessa krav:
- Godkänt för F-skatt
- En nettoomsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret
- En minskad nettoomsättning på minst 30 procent under mars och april 2020, jämfört med motsvarande månader 2019 (denna minskning ska vara orsakad av covid-19)
Storleken på stödet kan vara allt från 5 000 till 150 miljoner kronor. Om stödet uppgår till över 100 000 kronor krävs ett utlåtande från en revisor. Då kan du dock ansöka om upp till 10 000 kronor för att täcka de administrativa kostnaderna.
Det är också bra att ha i åtanke att stödet gäller den sammanlagda minskningen av nettoomsättningen i mars och april 2020. Alltså kan du inte välja bort en av månaderna i din ansökan.
Likt andra åtgärder i spåren av corona gäller inte omställningsstödet för företag i ekonomiskt obestånd eller rekonstruktion, samt de som baseras i skatteparadis. Du behöver ha en ordnad ekonomi, samt goda bevis på att din omsättning drabbats av covid-19. Nystartade företag och säsongsföretag som saknar omsättning under mars och april 2019 har inte heller rätt till omställningsstöd.
Hur går du tillväga?
Ansökan om omställningsstöd görs på Skatteverkets hemsida, närmare bestämt genom ”Mina sidor”-funktionen. När du lämnar in din ansökan ska du redovisa det som kopplas till kraven ovan, till exempel fasta kostnader och minskad nettoomsättning.
Stödet söks av firmatecknaren. Dock kan ett så kallat omställningsombud utses genom att ange det under ”Ombud och behörigheter” på Skatteverkets hemsida.
Debatt om förlängt omställningsstöd
Men är det rätt att möjligheten att ansöka om omställningsstöd försvinner den 31 augusti? Coronapandemin är ju fortfarande pågående, och definitivt dess påverkan på många företag och deras ekonomi?
Företagarna, Sveriges största organisation för små och medelstora företag, anser att stödet behöver förlängas.
Några av argumenten är att förfarandet är komplicerat, samt att möjligheten att ansöka öppnades under semestertider. Förslaget från Företagarnas sida är att ansökningstiden ska förlängas till 30 september, något som finansminister Magdalena Andersson i en Studio Ett-intervju lovat att överväga.
Självklart är detta inte orsak att vänta. Tvärtom bör du ansöka om omställningsstöd fortast möjligt om du har rätt till det.
Läs mer: Så ansöker du om omställningsstöd