Starta eget företag – Så kommer du igång

Drömmer du om att vara din egen chef och jobba med något du älskar? Du är inte ensam om att gå i tankarna om att starta eget företag. Det kan dock upplevas som ett stort steg och många känner sig osäkra på i vilken ände de ska börja. Det finns förstås mycket att tänka på när det kommer till att starta eget, men med lite vägledning kan du börja förverkliga drömmen.

I den här guiden ska vi gå igenom allt du behöver tänka på och göra för att komma igång med din nya verksamhet – från affärsidé och val av företagsform, till F-skatt och finansiering. Helt enkelt allt du behöver veta innan du skrider till verket!

Lån anpassade för dig
Kvinna som nyss startat eget företag

Den här guiden tar dig igenom allt från det inledande idéstadiet till att ha ett registrerat företag, en tydlig affärsplan och rätt finansiering – redo att sätta bollen i rullning och börja nå ut till kunder. Målet med guiden är att du ska känna dig väl förberedd och trygg när du ska starta eget företag. Den föreslagna ordningen är förstås endast ett sätt att göra saker på.

Du kan antingen välja att hoppa direkt till den del som är mest relevant för dig eller gå igenom guiden steg-för-steg.


Hoppa direkt till:

Steg 1 – Konkretisera och testa din affärsidé

Steg 2 – Välj bolagsform och företagsnamn

Steg 3 – Registrera företaget hos Bolagsverket

Steg 4 – Färdigställ affärsplan och budget

Steg 5 – Finansiera din nya verksamhet


Steg 1 – Konkretisera och testa din affärsidé

En vanlig fråga när det kommer till att starta eget företag är – hur börjar jag? Antagligen har du någon form av affärsidé du vill förverkliga, och har du inte det kan det vara en bra ände att börja i. När du väl har en övergripande bild av vad du vill göra är nästa steg att börja konkretisera affärsidén och testa den genom att berätta om konceptet för de du litar på.

Komma igång med en affärsidé

Det är inte alltid säkert att den perfekta affärsidén dyker upp före viljan att starta eget företag. Som tur är behöver du inte uppfinna hjulet på nytt. Din affärsidé måste inte vara unik och revolutionerande. Det kan fungera lika bra att ta en redan existerande affärsidé och förbättra den. Vad kan du bidra med? En billigare produkt? Kanske en bättre kundupplevelse?

Det bör dock alltid finnas ett tydligt värde för kunden. Tänk att värdet ska vara större än kostnaden. Om det står helt stilla finns det massor av inspiration att hämta online genom att googla dig runt på olika sidor och se vad andra företag gör bra.

Ett annat alternativ är att ta en affärsidé som redan fungerar på en marknad och introducera den till en ny marknad.

Tips! Om du saknar affärsidé men är säker på att du vill starta eget företag kan franchise vara rätt väg för dig.

Konkretisera din affärsidé

När du ska starta eget företag är det viktigt att du först konkretiserar din affärsidé för att testa att den är hållbar. Det ökar dina möjligheter att lyckas. Ta fram penna och papper eller öppna ett dokument på datorn och besvara frågorna nedan så utförligt du kan. Detta kommer i ett senare skede utgöra grunden för din affärsplan så det skadar inte att vara detaljerad.

  • Vad ska företaget sälja?
    • Hur fungerar produkten/tjänsten?
    • Vilka är de bästa egenskaperna med produkten/tjänsten?
  • Varför ska kunderna köpa av företaget?
    • Hur löser produkten/tjänsten kundens problem eller uppfyller kundens behov?
    • Vad utmärker affärsidén i förhållande till konkurrenterna?
  • Vem är företagets kunder?
    • Var bor kunderna, ålder, livsstil, etc.?
    • På vilken marknad/marknader arbetar företaget?
  • Hur ska företaget nå ut till kunderna?
    • Var och hur ska produkten/tjänsten säljas?
    • Hur ska marknadsföringen finansieras och genomföras?
  • Hur ska företaget tjäna pengar?
    • Vad ska tjänsten/produkten kosta?
    • Hur mycket kostar det att starta verksamheten?
    • Vilka är de grundläggande lönsamhetsfaktorerna?

Utvärdera och testa din affärsidé

Efter att du har beskrivit din affärsidé är nästa steg i processen att starta eget företag att utvärdera den. Du bör givetvis gå igenom den själv, men det är också viktigt att testa den på människor du litar på. Gärna personer som passar din tänkta målgrupp och kan svara som potentiella kunder. Berätta om konceptet – kanske har du även en prototyp du kan visa?

Ställ många frågor, och följdfrågor. Vad tycker de spontant om produkten eller tjänsten? Skulle de vara intresserade av att köpa den? Om ja, hur mycket skulle de vara villiga att betala för den? Om nej, varför inte? Har de några förbättringsförslag?

Ju fler personer du frågar och ju fler frågor du ställer, desto mer grundligt utvärderar du din idé. Lyssna på kritik och fundera över möjliga förbättringar. Justera och testa idéen på nytt. Tänk på att fråga personer som utgör din målgrupp!

Jämför lån till att starta eget företag

Kvinna fotograferar produkt till eget företag

Steg 2 – Välj bolagsform och företagsnamn

När du väl har konkretiserat och testat din affärsidé och känner dig säker på ditt koncept är nästa steg att välja bolagsform och företagsnamn inför den faktiska registreringen av företaget. Vilka för- och nackdelar finns det med olika bolagsformer och vilken passar din verksamhet bäst? Vad kan vara bra att tänka på när det kommer till att välja namn åt företaget?

När det gäller företagsform är det viktigt att välja den som är bäst lämpad för din verksamhet. Valet beror bland annat på om du startar företaget själv eller tillsammans med någon, om du/ni ska vara personligt ansvariga för bolagets åtaganden och vad ditt/ert mål med verksamheten är. De vanligaste bolagsformerna är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.

Starta enskild firma

Enskild firma, även kallt enskild näringsverksamhet, kan passa bra om du planerar att starta ett mindre företag som du ska driva ensam. Bolagsformen kräver inget startkapital och som organisationsnummer används ägarens personnummer. Anledningen till det är att enskild firma inte räknas som en egen juridisk person, utan mer som en förlängning av dig.

Det finns alltså ingen tydlig gräns mellan dig som privatperson och företaget. I förlängningen innebär det att du som ägare är personligt ansvarig för alla skulder och avtal som företaget ingår i, och istället för lön tar du ut och skattar för vinsten.

Med enskild firma krävs ingen styrelse eller revisor, vilket gör det till en enklare bolagsform. Nackdelarna är dock att du hålls personligt ansvarig för allt som har med företaget att göra, samt svårigheten att skilja på din och firmans ekonomi.

Enskild firma passar dig som ska starta eget företag och:

  • Enkelt och snabbt vill komma igång med din verksamhet
  • Planerar att driva företaget ensam och inte har något startkapital
  • Inte har planer på att växa eller anställa inom en överskådlig framtid

Läs mer om företagslån till enskild firma ->

Starta handelsbolag

Handelsbolag liknar på många sätt enskild firma, men med skillnaden att det kräver att ni är två eller flera delägare. Likt enskild firma behövs ingen kapitalinsats, däremot räknas ett handelsbolag som en egen juridisk person. Trots detta är alla delägare personligt ansvariga för bolagets skulder och om någon inte skulle kunna betala sin del krävs de andra på skulden.

OBS! Glöm inte att skriva ett kompanjonsavtal när ni är flera som startar företag ihop.

Handelsbolag passar dig som ska starta eget företag och:

  • Vill starta företag tillsammans med någon
  • Vill slippa kravet på startkapital som aktiebolag har
  • Enkelt och snabbt vill komma igång med verksamheten

Läs mer om företagslån till handelsbolag ->

Starta aktiebolag

Ett aktiebolag är en egen juridisk person och kan därför äga sina egna avtal och skulder. Det innebär att du som ägare inte har något ansvar för dessa, så länge du inte väljer att gå i personlig borgen för en skuld eller agerar vårdslöst enligt lagen. Ett aktiebolag kan ha en eller flera ägare och kräver sedan den 1 januari 2020 ett startkapital på minst 25 000 kronor.

Kapitalinsatsen bör dock inte ses som en kostnad, utan som en investering som kan användas i verksamheten. I och med att ägaren/ägarna inte är personligt ansvariga, är det endast kapitalet som har investerats i företaget som kan gå förlorat.

Det finns fler krav kopplade till aktiebolag än enskild firma och handelsbolag. Dels kravet om investerat kapital, men det ställs också krav på att det finns en styrelse och ibland en revisor, samt att årsredovisningen skickas in till Bolagsverket.

Aktiebolag passar dig som ska starta eget företag och:

  • Vill starta företag själv eller tillsammans med någon
  • Inte vill vara personligt ansvarig för bolagets skulder/avtal
  • Planerar att söka kapital från investerare inom en överskådlig framtid

Läs mer om företagslån till aktiebolag ->

Vad ska företaget heta?

Innan du kan registrera ett företag behöver du komma på ett namn som är ledigt och som passar din verksamhet. Låt det få ta sin tid och stressa inte fram det. Förhoppningsvis kommer du vara fast med det ett bra tag framöver. Dessutom kommer företagsnamnet vara det första intrycket som kunder och partners får av din verksamhet, så se till att välja med omsorg!

De enda reglerna som finns när det kommer till val av företagsnamn är att det är ledigt och att det innehåller orden ”Aktiebolag” eller ”AB” för aktiebolag och ”Handelsbolag” eller ”HB” för handelsbolag. Det är frivilligt att registrera företagsnamn för enskild firma, men genom att du gör det skyddar du det från att användas i länet där du är verksam.

Så hur kollar du om ett företagsnamn är ledigt när du ska starta eget företag? Det gör du genom att ansöka om det hos verksamt.se. Skulle namnet inte bli godkänt får du återkoppling och kan då skicka in ett nytt förslag. Det går även att beställa en förhandsgranskning hos Bolagsverket, men det ger inga garantier för att namnet finns kvar när du väl ansöker.

Tips när det kommer till att välja företagsnamn

  • Se till att namnet överensstämmer med verksamheten och inte förknippas med något annat företag.
  • Välj ett företagsnamn som är enkelt att komma ihåg och som är lätt att uttala och stava till.
  • Försöka hitta ett namn som även fungerar internationellt, i händelse av att du vill expandera i framtiden.
  • Testa ditt namn på samma sätt som med affärsidén – fråga din tänkta målgrupp, vad associerar dem det med?
  • Undvik att göra för mycket förarbete kring företagsnamnet innan det har blivit godkänt av Bolagsverket.
  • Kolla om namnet finns ledigt som domän och på sociala medier innan du ansöker.

Jämför företagslån och checkkredit

Egenföretagare man byggare

Steg 3 – Registrera företaget hos Bolagsverket

När du har tagit dig hela vägen hit – du har en affärsidé, vet vilken bolagsform du ska välja och har bestämt dig för ett namn – är det dags att faktiskt komma igång med själva företaget, rent praktiskt. I det ingår bland annat att registrera bolaget hos Bolagsverket, ansöka om F-skatt, registrera dig för moms och skaffa alla tillstånd som kan behövas i verksamheten.

Registrera företaget

När du ska starta eget företag börjar du med att registrera det via e-tjänsten på verksamt.se. Som med mycket annat skiljer sig dock reglerna beroende på bolagsform. Det finns till exempel inga krav på att du ska registrera enskild firma hos Bolagsverket. Detta kan dock förändras om näringsverksamheten blir tillräckligt stor i omsättning och/eller anställda.

Även om det kostar att registrera din enskilda firma hos Bolagsverket, finns det en del fördelar med det. Till exempel skyddar det företagsnamnet och gör det lättare för kunder, myndigheter och andra aktörer att hitta ditt företag. I en del fall kräver även leverantörer och banker att du kan visa upp ett registreringsbevis, exempelvis vid ansökan om företagslån.

När du startar aktiebolag och handelsbolag måste du däremot alltid anmäla det till Bolagsverket. Du får då betala en avgift i samband med registreringen och allt kan skötas helt digitalt. I samband med att du ska starta eget företag registreras även en firmatecknare. Det är den eller de som har rätt att skriva under avtal i företagets namn, exempelvis styrelsen.

Ansöka om F-skatt

Att vara godkänd för F-skatt innebär att du själv betalar in skatter och sociala avgifter när någon anlitar dig för ett jobb. Med andra ord behöver den som anlitar dig inte tänka på att dra av skatt eller betala sociala avgifter, utan det ansvaret ligger på dig som företagare. Så fort du har ett registrerat företag ska du ansöka om F-skatt, vilket görs hos Skatteverket.

Det brukar ta mellan 3 – 6 veckor att få sin ansökan godkänd, men för att slippa tidsödande korrigeringar när du ska starta eget företag är det viktigt att du är noggrann och får med all information från början. Det som anmäls är preliminärskatt, vilket innebär att du betalar en preliminär skatt varje månad baserat på hur mycket du planerar att omsätta under året.

Om du är fast anställd samtidigt som du ska starta eget företag kan du behöva ansöka om så kallad F/A-skatt. Det innebär att arbetsgivaren gör skatteavdrag enligt vanlig A-skatt, medan du betalar skatt och avgifter i ditt eget företag (F-skatt).

Registrera dig för moms

Alla företag med en försäljning som överstiger 30 000 kronor per år (exklusive moms) ska vara momsregistrerade. Moms är en skatt som betalas av alla som köper produkter och tjänster. Även privatpersoner betalar moms, men denna ingår alltid i priset så det märks sällan. Som företagare måste du däremot redovisa och sedan betala moms vidare till staten.

När du ska starta eget företag och räknar med intäkter på minst 30 000 kronor första året är det alltså viktigt att du registrerar företaget för moms. Det gör du hos Skatteverket. Du kommer ändå vara momsbefriad om försäljning skulle understiga 30 000 kronor första året. Efter registrering får du företagets momsregistreringsnummer (VAT-nummer).

Du kanske har hört talas om ingående och utgående moms. Det innebär att när du köper varor/tjänster till företaget betalar du moms (utgående) och när du säljer varor/tjänster begär du in moms från kunden (ingående). Denna moms redovisas också och sedan får du tillbaka den av staten. Momsen är alltså varken en intäkt eller kostnad för bolaget.

Skaffa eventuella tillstånd

Beroende på vad för verksamhet du vill driva kan du behöva ansöka om olika tillstånd i samband med att du ska starta eget företag. Om du vill driva restaurang eller bar kan du till exempel behöva serveringstillstånd eller tillstånd för uteservering. Finansiella tjänster och försäkringsbolag måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att få bedriva sin verksamhet.

Det lättaste för att ta reda på vilka tillstånd just din verksamhet behöver är att använda e-tjänsten ”checklistor för att starta företag”. Då får du en personlig checklista. Du kan även välja att kontakta kommunens näringslivsrådgivare.

Företagsförsäkring

Det är viktigt att teckna relevanta försäkringar i samband med att du ska starta eget företag. Vilka typer av försäkringar du behöver beror bland annat på din verksamhet, samt om du har kontor och/eller anställda. Exempel på försäkringar är:

  • Egendomsförsäkring (för maskiner, datorer, IT-utrustning)
  • Ansvarsförsäkring (vid ev. skador orsakats av anställd/produkt i företaget)
  • Fordonsförsäkring (för bil eller andra fordon i företaget)
  • Transportförsäkring (om du ska importera varor från utlandet)

Läs mer om företagsförsäkring ->

Ansök om företagslån till att starta eget

Kvinna skriver på affärsplan till eget företag

Steg 4 – Färdigställ affärsplan och budget

Grattis! Nu har du förhoppningsvis gjort alla praktiska måsten och har ett färdigregistrerat företag som väntar på dig. Eller så valde du att hoppa till det här steget tidigare. Det skadar förstås inte att ha affärsplan och budget klart redan innan du registrerar ditt företag. Det viktiga är att det görs, för utan en tydlig och genomarbetad plan är det svårt att hålla kursen.

Tänk dig att du skulle bygga ihop en avancerad Ikea-möbel utan ritningar – du skulle antagligen lyckas tillslut, men det skulle ta betydligt längre tid och bli ett sämre slutresultat. På samma sätt är det om du skulle försöka starta eget företag utan en affärsplan. Se därför till att ta dig tiden att skriva ner och jobba fram en ordentlig plan för din verksamhet.

Skapa en affärsplan till företaget

Du kan se affärsplanen som en vidareutveckling av din affärsidé – i den sammanfattar du hur verksamheten ska se ut, vilka utmaningar du kan ställas inför och hur du ska nå företagsmålen. Att ha en ordentlig affärsplan kan vara avgörande för att få finansiering till företaget, men det kan också vara ett sätt att hitta problem som du kan lösa redan innan du är igång.

När du formulerar din affärsplan bör du tänka på för vem och varför du skriver. Om du planerar att ta din affärsplan till en bank eller långivare bör du kanske lägga större fokus på siffror och budget, medan en riskkapitalist vill veta mer om dig som företagare och att se att du har vad som krävs för att dra in pengar till företaget. Tänk på att vara kort och koncis!

Det kan vara bra att låta den vila några timmar eller dagar när du väl har ett första utkast. Sedan kan du gå igenom den igen med nya ögon. Var inte heller rädd för att be om hjälp och fråga någon att läsa igenom den och komma med feedback.

Några viktiga beståndsdelar i en affärsplan när du ska starta eget företag är:

  • Affärsidé – Beskriv din produkt eller tjänst
  • Marknad/kunder – Hur ser marknaden/kunderna ut?
  • Konkurrens – Beskriv dina konkurrenter
  • Marknadsföring – Hur ska du synas till kunder?
  • Ekonomi – Planerade intäkter och kostnader
  • Finansiering – Eget kapital eller söka kapital?
  • Om dig – Sälj in dig själv och din bakgrund

Läs mer om att skapa en affärsplan ->

Budgetera för verksamheten

En viktig del i att planera verksamheten när du ska starta eget företag är att ta fram en ekonomisk plan. En budget ger dig en överblick över företagets ekonomi, men inte den nuvarande utan den framtida. Det handlar alltså om att skapa en prognos för verksamhetens intäkter och kostnader, och du kommer med stor sannolikhet behöva justera den efterhand.

Se inte budgeten som något som är skrivet i sten och försök att fokusera på helheten istället för detaljerna. Det är förstås ändå viktigt att budgeten är genomtänkt och realistisk för att den ska vara behjälplig. Gjort på rätt sätt kan en budget visa på risker och möjligheter i företaget, samt fungera som ett stöd för att uppnå företagsmålen. Det finns olika varianter:

  • Startkalkyl – Försäkra dig om att du klarar utgifterna den första tiden, även om första betalningen dröjer månader.
  • Resultatbudget – Dina uppskattade kostnader och intäkter per år (en optimistisk och en pessimistisk).
  • Likviditetsbudget – En plan för kassaflödet i verksamheten (en optimistisk och en pessimistisk).
  • Kapitalberäkning – En uppskattning över hur mycket kapital du kommer behöva.

Läs mer om hur du budgeterar ->

Finansiera starten med ett företagslån

Man och kvinna som startat företag

Steg 5 – Finansiera din nya verksamhet

Olika verksamheter kostar olika mycket när det gäller att starta eget företag. Ibland behövs ett större startkapital för att kunna producera det som ska säljas och andra gånger kostar det bara i tid. Finansieringsbehovet bör framgå av din budget.

Om du ska starta aktiebolag behöver du 25 000 kronor i kapital, oavsett typ av verksamhet. Kanske behöver du dessutom göra ett kostsamt inköp av utrustning innan du kan komma igång och börja dra in pengar? Det kan också handla om en större marknadsföringskampanj eller att hyra en lokal för att bedriva verksamheten. Frågan är – hur ska det finansieras?

Det lättaste är om du kan finansiera det själv. Med aktiebolag kan du låna ut pengar till ditt eget företag och ta betalt i form av ränta. Om du däremot inte har tillräckligt med eget kapital kan du behöva söka bidrag eller ansöka om företagslån.

Vad finns då för alternativ? Beroende på hur stort ditt finansieringsbehov är kan olika lösningar vara olika fördelaktiga.

Företagslån och checkkredit

Ett alternativ när det kommer till att finansiera uppstarten av ditt företag är att ansöka om ett företagslån eller en checkkredit. Företagslån gäller ofta lite större belopp och betalas ut i en klumpsumma, medan en checkkredit är en beviljad kredit som kan nyttjas vid behov. Det senare kan vara bättre om du inte är helt säker på finansieringsbehovet.

Oavsett om det är företagslån eller checkkredit du är ute efter krävs oftast att du har en realistisk budget och affärsplan som du kan visa upp. Eftersom företaget är nystartat finns inga tidigare siffror att förlita sig på, vilket gör lånet mer riskfyllt för långivaren. Ofta villkoras därför lånet eller krediten med personlig borgen från dig som ägare eller annan säkerhet.

I och med den ökade risken är chansen att bli beviljad lån för att starta eget företag oftast bättre hos ett finansinstitut, än om du vänder dig direkt till en större bank. Det går också betydligt snabbare hos en mindre aktör då allt kan skötas online.

Företagsleasing

Om behovet är att köpa in viss utrustning för att kunna starta eget företag kan ett annat alternativ vara att leasa den. Du vänder dig då till en bank eller ett finansinstitut som erbjuder företagsleasing som köper in objektet och sedan hyr ut det till dig mot en kostnad. På så sätt slipper du binda upp kapital genom att äga utrustningen eller maskinerna på egen hand.

Riskkapital

Ytterligare en finansieringsmöjlighet är att ta in kapital från externa investerare. Riskkapital passar dock bäst om ska starta eget företag med hög tillväxtpotential, men också med hög risk. Ju högre risk, desto större andel i företaget vill investerarna ha som betalning. Det innebär alltså att du måste ge ifrån dig en del av ditt ägande i utbyte mot kapitalet.

Lån från Almi

Om du inte kan få lån till att starta eget företag från vanliga finansinstitut finns även statligt ägda Almi. De erbjuder lån upp till 200 000 kronor för nystartade företag, men deras ränta ligger högre än marknadsräntan för att inte konkurrera med banker och kreditinstitut. Det här är därför mer av en sista utväg för den som har svårt att hitta finansiering på annat håll.

Utöver företagsfinansiering erbjuder Almi information och rådgivning till dig som ska starta eget företag.

Jämför och ansök om företagslån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden