Dagens bolåneräntor ligger på en rekordlåg nivå och man kan lätt få uppfattningen om att bolåneräntor alltid legat på tämligen förmånliga räntenivåer. De som var med under 90-talet har knappast samma uppfattning och minns mycket väl året 1992…
Läs mer: Hur påverkar nollräntan på statsobligationer din ekonomi?
Detta var nämligen året när Riksbanken bestämde sig för att höja styrräntan till hisnande 500% som ett led i att skydda den svenska valutan. Detta innebar att många såg sina bolåneräntor stiga till 20 – 25%, något som gjorde att många individer försattes i personlig konkurs samt fick sina tillgångar utmätta.
Historik och gamla tendenser
I början av 2000-talet så började räntorna i takt med att styrräntan sänktes sakta men säkert sjunka till lägre nivåer. Detta har medfört att vi helt plötsligt fått råd med så mycket mer än att som tidigare se det mesta av inkomsten försvinna till att täcka upp för den höga räntan.
Vidare så har vi också fått möjligheten att ta betydligt större lån, där vi i sin tur kunnat köpa precis det vi drömt om. Borta är de dagar när man behövde spara i flera år för att kunna bekosta drömbåten eller drömbilen.
Konsument idag
Idag så kan man även med en ganska låg men tämligen stabil inkomst få lån till det mesta. I många fall så räcker det att kunna påvisa en någorlunda stabil månadsinkomst för att beviljas lån i princip till vad som helst.
Som konsument så tänker man inte längre i termer som att “jag behöver spara till det här” utan mer som “vilket lån behöver jag ansöka om för att bekosta mitt nästa köp”. Just föregående är nog det som förändrat vårt sätt att reflektera över det ekonomiska i korrelation till den låga styrräntan.
Om man reflekterar över det hela ur ett fågelperspektiv så kan man ganska lätt få uppfattningen om att det nuvarande ekonomiska läget med den rekordlåga styrräntan är en ekonomisk utopi där fördelarna tar ut nackdelarna med råge.
Framtiden?
Dock så ligger alltid det oväntade och hägrar runt hörnet, även om man som konsument sällan låter sig tänka i de banorna. Även om ingen kan sia om framtiden så måste man ändå göra sig påmind om det faktum att sämre tider kommer, förr eller senare.
Som konsument så måste man således förbereda sig att man förr eller senare kommer behöva anpassa sin ekonomiska syn, vare sig man vill det eller ej.
Ett konkret exempel är den rådande pandemin där många människor fått se sina livsverk gå upp i rök, praktiskt taget över en natt. Å andra sidan så har en betydande del av befolkningen blivit permitterade från sina jobb, vilket också tvingat dem att se om sitt hus.
Summa summarum så måste du alltid vara redo att förändra ditt beteende som konsument. I slutändan så har du inget val och ju snabbare du accepterar det, desto lättare blir övergången.